Hangi taban yapısının ortopedik veya anatomik olduğu sıkça karıştırılmaktadır. Anatomik ayakkabıların en büyük özelliği, taban yapılarının çok yumuşak olmasıdır. Yumuşak olan taban yapısı, zamanla ve kullanıldıkça çocuğunuzun ayak şeklini alır. Ortopedik tabanlı ayakkabı ise, tedavi gerektiren durumlarda uzman ortopedi doktoru tarafından tavsiye edilir ve kişiye özel yapılır. Çocuklarımızın giymesi gereken, ortopedik ayakkabılar değil, anatomik veya fizyolojik denilen, yumuşak taban yapısına sahip esnek ve hafif ayakkabılardır. Anatomik ayakkabılar, hızla büyüyen çocuk ayağının kendi doğasına uygun olarak gelişmesine izin verirler.
Bebekler düz tabanlı doğarlar ve çocuklar 5 yaşına ulaşıncaya kadar düztabanlık devam eder. Düztabanlık, ayak tabanının iç tarafındaki kavsin henüz oluşmaması durumudur. Bu kavisi oluşturan dokular, ancak 5 yaşından itibaren belirginleşip kuvvetlenirler, bu zamanda kadar ayak tabanı kalın ve yağlı bir doku ile kaplıdır. Bazı çocuklarda düztabanlık 8-10 yaşına kadar sürebilir. Düztabanlık tamamen doğal ve çocuk gelişimi açısından normal bir durum olarak kabul edilmektedir.
Yanlış seçilen ayakkabının ayak biyomekaniğini bozduğu ve halluks valgus, ayak parmaklarında şekil bozukluklarına (pençe parmak, çekiç parmak), terzi bunyonu, nasır oluşumu, akut ve kronik ayak ağrısı, tırnak batması, ayak mantarı gibi sorunlara yol açtığı bilinmektedir. Ayrıca, hatalı ayakkabı seçimi; çabuk yorulmaya, bilek burkulmasına, bacak ve bel ağrılarına ve ayakta kalıcı deformasyonlara da neden olabilir.
Çocuklarımızın yürümeye başladıkları dönemde ve sonrasında onlar için seçtiğimiz ayakkabılar, miniklerin ayak sağlığı ve gelişimi için büyük önem taşırlar. Özellikle yeni yürümeye başlamış bebeklere yönelik ilk adım ayakkabısı seçilirken model ve renginden çok; rahatlığına, anatomik, yani yumuşak tabanlı olmasına, hafifliğine, esnekliğine, yuvarlak burunlu olmasına dikkat edilmeli, sağlıklı ve doğal malzemeden (mümkünse deri) üretilmiş çocuk ayakkabıları tercih edilmelidir. Büyüyünce giyer düşüncesi ile alınan büyük ayakkabılar veya giydikçe genişler mantığı ile giydirilmeye devam edilen sert malzemeden imal edilmiş ayakkabılar ayak formunu ve gelişimini bozar.
İlk adım ayakkabısı söz konusu olduğunda, bu tip çocuk ayakkabılarının mümkün olduğunca ayağı ve ayak bileğini sarması gerekir. Böylelikle ayak, sağa sola, içe dışa doğru daha az yönelir. Bu nedenle sandalet tarzı yanlardan açık ayakkabılar ilk adım zamanında önerilmez. Arkası açık ayakkabılarda ise ayak arkaya doğru hareket edebildiği için çocuğun denge kurması daha da zorlaşır. Bu da ayak bileğine fazladan yük binmesine sebep olur. Bileğe kadar yükselen ayakkabılar sayesinde çocuklar, ayakkabının ağırlığını bilekten de kuvvet alarak taşırlar.
Seçtiğiniz ayakkabının tabanı çocuğun ayağı ile birlikte hareket edip esnemeli. Ayakkabı alırken iki parmağınızla kolayca ikiye kıvrılabilen ayakkabıları tercih etmelisiniz. Tabanı sert ve ağır ayakkabılar çocuğun ayağı ile birlikte esnemez ve çocuğunuz ayağını tamamen kaldırarak yürümek zorunda kalır.
Toots deri ilk adım ayakkabısı, satın almak için tıkla!
Bebek ilk adım ayakkabısı, nefes alan sağlıklı bir malzemeden yapılmış olmalıdır. Ayak içini zedelememesi açısından en sağlıklı olanı deri ayakkabılardır. Polyester veya diğer suni malzemeden yapılmış olanlar, ayağın hava almasını önler.
Lil Bugga Terletmeyen Çocuk Ayakkabısı Modelleri
Lil Bugga ailesi olarak, anatomik tabanlı, tamamen sağlıklı malzemeden üretilmiş rengarenk ayakkabılarımızla, minikleriniz ile neşeyle, sağlıklı günler geçirmenizi dileriz.